Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Fotoalergická a fototoxická dermatitida

Fotosenzibilizující látky obsažené v léčivech nebo v některých kosmetických přípravcích mohou zvyšovat citlivost pokožky na UV světlo. Když se tyto látky dostanou do kontaktu s pokožkou a následně jsou vystaveny slunečnímu záření, může vzniknout zánětlivá reakce. 
(foto: Freepik)
(foto: Freepik)
Mezi fototoxické léky řadíme antibiotika, tricyklická antidepresiva, antidiabetika a diuretika. Z kožních léčiv problém nejčastěji vyvolávají ta protizánětlivá (piroxikam, diklofenac, ketoprofen, hydrokortizon aj.) nebo s obsahem dehtu. Reakci mohou vyvolávat také potraviny, zejména bylina třezalka, citrusové plody, celer nebo fíky. A také některé vonné oleje.

Na rozdíl od sluneční alergie hraje při fototoxické reakci velkou roli intenzita UV záření a celkové množství fototoxické látky.

Příznaky alergie

Projevy se dají zjednodušeně popsat jako snadné spálení od sluníčka. V místě postižení se objevuje zarudnutí pokožky, které mohou doprovázet puchýřky, otoky, pálení nebo popraskání kůže. Po pominutí akutní fáze se začne kůže loupat a může přetrvávat výskyt tmavších skvrn na pokožce.

Diagnostika

V případě, že se během užívání léčiva objeví na pokožce alergická vyrážka, konzultujeme další kroky s ošetřujícím lékařem. Diagnostiku fotoalergické a fototoxické dermatitidy provádí kožní lékař s využitím speciálních testů. Nezapomeňte s sebou přinést všechny užívané léky, aby lékař mohl snadněji určit potenciální spouštěče alergie.

V případě, že se reakce objevuje po aplikaci kosmetických nebo léčivých krémů nebo mastí, může dermatolog aplikovat na pokožku náplast se vzorkem potenciálních fotosenzibilizátorů. Náplast je následné vystavena kontrolovanému množství UV záření a sleduje se reakce pokožky. V případě, že dráždivou látku nelze přesně určit, lze fotosenzitivitu ověřit tzv. fototestováním, kdy je malá oblast pokožky vystavena kontrolovanému množství UV záření. 

Léčba fotoalergické a fototoxické dermatitidy

Nejlepší prevencí je v případě užívání některé z výše uvedených fototoxických sloučenin  omezit vystavování kůže UV záření. Chráníme pokožku před slunečním zářením častějším nanášením opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem či nošením slunečních brýlí a oděvů, které pokožku lépe ochrání před slunečními paprsky. 

Při lehčích projevech alergie můžeme pokožku zklidnit přikládáním chladivých obkladů na postižená místa. Probíhající alergickou reakci tlumíme užívání antihistaminik nebo předepsaných léků s nízkým obsahem kortikosteroidů.
 

Související články

Jak se vyhnout rizikovým lékům
Příznaky alergie na léky
Přehled nejběžnějších alergizujících léčiv

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • V pátek jsme objednali, v úterý zboží dorazilo.
Ověřený zákazník před 2 dny
„Spokojenost.Rychlé dodání.Doporučuji.“
Ověřený zákazník před 5 dny
„Obchod vřele doporučuji“
  • Velký výběr zboží, rychlost dodání zboží, solidní jednání
Ověřený zákazník před 5 dny