Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Alergie na penicilin a další antibiotika

Při užívání některých druhů antibiotik se může objevit přehnaná reakce imunitního systému na konkrétní léčivou látku. Nejrozšířenější je alergie na penicilin a jiná beta-laktamová antibiotika (ampicilin, nafcilin, dikloxacilin, cefadroxil, cefazolin a další), která se strukturou podobají penicilinu.
(obrázek od jcomp, Freepik)
(obrázek od jcomp, Freepik)

Příznaky alergie

Alergické příznaky se nejčastěji objevují na pokožce v podobě svědivé vyrážky s výskytem pupínků. Při závažnější reakci mohou vznikat otoky pokožky nebo sliznice a přidat se mohou také dýchací obtíže. V krajním případě může být vyvolána životu nebezpečná anafylaxe. 

Příznaky alergie se mohou dostavit okamžitě po požití léčiva nebo s odstupem několika hodin až dnů. Příznaky alergie nezaměňujeme s vedlejšími účinky léčiva, které jsou uvedeny v příbalovém letáku.

Diagnostika

Pokud se během užívání antibiotik objeví výše uvedené příznaky, léčivo vysadíme a poradíme se s ošetřujícím lékařem, který předepíše jiná antibiotika. V případě závažnější reakce nás odešle na vyšetření ke specialistovi. 

Alergolog nejprve odebere podrobnou anamnézu (pohovor) a následně provede kožní testy (k dispozici testy pouze pro běžně rozšířená antibiotika, jako je penicilin). K přesnější diagnostice je často nutné použít tzv. provokační test, kdy je pacientovi podáván vyšetřovaný lék v postupně se zvyšujících dávkách a sledují se nežádoucí reakce.

Léčba alergie na antibiotika

Jediným správným postupem, jak předcházet alergické reakci, je vyhýbat se konkrétnímu antibiotiku, ale i dalším lékům ze stejné skupiny. Před každým ošetřením informujeme lékaře o diagnostikované alergii na konkrétní léčiva. On si tuto informaci uloží do zdravotní dokumentace o vás. Alergii na léky si rovněž můžete poznačit do svého účtu pojištěnce na stránkách své zdravotní pojišťovny nebo u sebe nosit průkaz alergika. Již probíhající alergickou reakci tlumíme užíváním antihistaminik nebo jiných předepsaných léků. 

Související články

Jak se vyhnout rizikovým lékům
Příznaky alergie na léky
Přehled nejběžnějších alergizujících léčiv

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • V pátek jsme objednali, v úterý zboží dorazilo.
Ověřený zákazník před 2 dny
„Spokojenost.Rychlé dodání.Doporučuji.“
Ověřený zákazník před 5 dny
„Obchod vřele doporučuji“
  • Velký výběr zboží, rychlost dodání zboží, solidní jednání
Ověřený zákazník před 5 dny