Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Alergie na kyselinu acetylsalicylovou neboli aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky

Na léky proti horečce, bolesti a zánětu může vzniknout přehnaná reakce imunitního systému (alergie) nebo nealergická intolerance způsobená sníženou schopností organismu odbourávat tato léčiva. 
(obrázek od yanalya, Freepik)
(obrázek od yanalya, Freepik)
Tyto léky patří mezi nejužívanější léky, ale zároveň jsou jedněmi z nejčastějších příčin lékových nežádoucích reakcí. Jakmile se tato intolerance jednou vyvine, zůstává po celý život.

Toto onemocnění postihuje kolem 30 % lidí s chronickou kopřivkou, kolem 10 % lidí s chronickým astmatem a také kolem 35 % pacientů opakovaně trpících nosní polypózou a zánětem vedlejších nosních dutin.

Kyselina acetylsalicylová je účinná látka, které se hojně používá k tlumení zánětu, teploty a bolesti. Vyskytuje se v běžně užívaných lécích, jako jsou Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Duoplavin nebo Godasal. Tato léčiva jsou souhrnně označována jako nesteroidní protizánětlivé léky (antiflogistika, antirevmatika, NSA).

Přecitlivělost může vzniknout i na protizánětlivé léky s účinnou látkou zvanou ibuprofen (Brufen, Nurofen, Ibalgin, Dolgit, Nurofen atd.), která je s kyselinou acetylsalicylovou příbuzná. Totéž se týká léků s obsahem indometacinu.

Příznaky přecitlivělosti

Protizánětlivé léky jsou dostupné nejen v podobě tablet, ale také ve formě čípků, mastí a gelů pro lokální použití, proto mohou být příznaky alergie různé. 

Příznaky se většinou objeví do několika hodin po užití léku. Alergickou reakci nejčastěji doprovázejí dýchací obtíže (otok nosní sliznice, ucpaný nos, vodnatá rýma, dušnost), zánět spojivek nebo kožní projevy (kopřivka, svědění, zarudnutí). Mohou se objevit zažívací potíže, otoky sliznic a v ojedinělých případech může nastat anafylaktický šok, při kterém dochází k ohrožení života. 

Příznaky alergie nezaměňujeme s vedlejšími účinky léčiva, které jsou uvedeny v příbalovém letáku.

Diagnóza

V případě, že se při užívání aspirinu nebo jiných nesteroidních protizánětlivých léčiv objeví výše uvedené příznaky, konzultujeme vysazení či změnu léku s ošetřujícím lékařem. Ten nás v případě podezření na alergii odešle na vyšetření ke specialistovi. Alergii diagnostikuje alergolog provedením tzv. provokačního testu, který spočívá v podání podezřelého léku v malém množství pacientovi a sledování jeho reakce.

Léčba alergie na aspirin a ibuprofen

Jedinou účinnou léčbou je zcela se vyhnout lékům obsahujících kyselinu acetylsalicylovou nebo příbuzné sloučeniny a nahradit je vhodnými alternativami. Ke snížení teploty můžeme užívat volně prodejná léčiva s účinnou látkou paracetamol, jako silný lék proti bolesti pak tramadol, z léků protizánětlivých například nimesulid. Vhodnou náhradu za protizánětlivé léky pro dlouhodobé užívání bychom měli vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem. 

Před každým ošetřením lékaře upozorníme na diagnostikovanou alergii na aspirin a další léčiva ze skupiny NSA, aby případně byl zvolen alternativní postup léčby. On si tuto informaci uloží do zdravotní dokumentace o vás. Alergii na léky si rovněž můžete poznačit do svého účtu pojištěnce na stránkách své zdravotní pojišťovny nebo u sebe nosit průkaz alergika.

Probíhající alergickou reakci tlumíme užívání antihistaminik nebo jiných předepsaných léků. Zároveň je potřeba léčit případný chronický zánět nosních dutin nebo průdušek.

Zkřížené alergie na kyselinu salicylovou

Některé kosmetické přípravky, zubní pasty, repelenty, ale i potraviny mohou obsahovat salicyláty (zejména kyselinu salicylovou), na které byla potvrzena zkřížená reakce s aspirinem z důvodu chemické příbuznosti. 

Malá část lidí s tímto onemocněním zároveň netoleruje některé konzervanty (benzoáty, parabeny aj.), azobarviva (tartrazin E102, amaranth E123 aj.) nebo třeba mentol (methylsalicylát). V případě potvrzené alergie bychom tedy měli být obezřetní a důkladně číst složení produktů.
 

Související články

Jak se vyhnout rizikovým lékům
Příznaky alergie na léky
Přehled nejběžnějších alergizujících léčiv

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • V pátek jsme objednali, v úterý zboží dorazilo.
Ověřený zákazník před 2 dny
„Spokojenost.Rychlé dodání.Doporučuji.“
Ověřený zákazník před 5 dny
„Obchod vřele doporučuji“
  • Velký výběr zboží, rychlost dodání zboží, solidní jednání
Ověřený zákazník před 5 dny