Atopický ekzém není jen nemocí pokožky, jak se může na první pohled zdát. Jde velmi často o alergii projevující se na kůži. Alergenem, který způsobuje zhoršování stavu pokožky, může být pyl, roztoči nebo třeba nějaká chemikálie v pracím prášku. U malých dětí jsou to pak nejčastěji potraviny.
Ekzém u dětí jako projev potravinové alergie
Když je váš imunitní systém přecitlivělý na nějaký alergen, alergická reakce se může projevovat na různých místech těla. Kůže je u atopiků oslabená, a tak alergický zánět zasáhne právě ji.
Potravinové alergeny jsou to první, s čím dítě přichází do styku. Řada těchto alergenů proniká z matčiny stravy do jejího mateřského mléka. A některý z nich může začít vadit imunitnímu systému děťátka. Tím vzniká potravinová alergie.
U miminek se nejčastěji objevuje přecitlivělost na tyto alergeny:
- kravské mléko
- vejce
- sója
- pšeničná mouka
U potravinové alergie však nemusí trpět jenom pokožka. Často se přidávají trávicí obtíže, jako jsou zvracení, průjmy a nadýmání.
Náš tip: Kompletní přehled příznaků najdete v článku Potravinové alergeny a atopie u dětí.
Když ekzém s věkem nezmizí…
Atopický ekzém se v mnoha případech časem „uklidní“. To ale nemusí znamenat, že je s alergií konec. Přecitlivělost na potraviny může přetrvat do konce života, akorát se projevuje v jiné podobě – spíše zažívacími problémy a brněním v ústech.
Často má souvislost s pylovou alergií, a to díky podobnosti mezi potravinovými a pylovými alergeny. A dokonce i pylová alergie může vyvolat atopický ekzém.
Nejčastější potravinové alergeny u větších dětí a dospělých:
- ořechy a semínka
- ryby a mořské plody
- zelenina, zejména celer
- ovoce
Potraviny, které dráždí i bez alergie
Určité potraviny mohou zhoršovat atopický ekzém i přesto, že si na ně tělo nevytvoří žádnou alergii. Jde o potraviny, které jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina odpovědná mimo jiné za svědění a záněty pokožky.
Nejčastější dráždivé potraviny:
- rajčata, lilek, špenát
- kuřecí a vepřové maso
- ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové
- zrající salámy
- zrající sýry
- kysané mléčné výrobky
- kyselé okurky, kysané zelí
- čokoláda, kakao
- citrusové ovoce, ananas, papája, datle
- jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky
- třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky
- sója a červená fazole, tofu
- potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky
- exotické koření jako skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari
- syrový vaječný bílek
- veškerý alkohol, nejvíce sekt
- jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla
Výše uvedené potraviny je vhodné alespoň omezit. V čím menším množství je budete konzumovat, tím méně histaminu se do těla uvolní.
Kam pro další informace
Informace o péči o atopickou pokožku a další praktické rady najdete v sekci Atopický ekzém.
Kompletní přehled článků týkajících se atopického ekzému pak najdete v našem Magazínu.
Pokud pátráte po příčině zhoršování ekzému u dítěte do tří let, můžete načerpat zkušenosti ostatních rodičů v diskuzní skupině Atopický ekzém u dětí do tří let vedené zkušenou poradkyní Věrou Zíkovou.
V ostatních případech můžete položit konkrétní dotaz v naší Poradně, kde se vám pokusí pomoct lékař nebo jiný odborník.