Postup přípravy
Mouky smícháme, přidáme strouhaný brambor, sůl, guar, xantan, vinný kámen a sušené droždí. Suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme agávový sirup. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.
Mísu s těstem přikryjeme, nejlépe poklopem či potravinářskou folií, a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Po vykynutí přidáme k těstu olej a rukou ho opět do těsta zapracujeme.
Z poloviny těsta můžeme mokrou rukou tvarovat housky, které necháme na plechu s pečicím papírem cca 10 minut odpočinout, potřeme vodou s troškou oleje a sypeme semínky černuchy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (na dně s hrncem vody) asi 20 minut.
Ze zbytku těsta můžeme tvarovat placky, které pečeme na teflonové pánvi za sucha, z každé strany cca 2 minuty (výška 1 cm).
Pokud se pustíte do bochánků s náplní, je třeba si plech na muffiny vystlat papírovými košíčky. Do košíčků dát část těsta, mokrou rukou vytvořit z těsta mističku, vložit např. masovou náplň a opět z těsta vytvořit mističku, kterou směs přikryjete a těsto k sobě na bocích přitiskněte. Opět potřete vodou s olejem a posypte semínky. Pečení probíhá stejným způsobem.
Hotové pečivo necháme vychladnout na mřížce. Placky podáváme teplé jako přílohu.
Tip: Ploché housky můžete proříznout. Placky opéct na suché pánvi a podávat k jehněčímu či kuřecímu masu po arabsku. Bochánky můžete plnit zeleninovým kari či ostrou masovou směsí. Černucha dodá cizrnové oříškové příchuti trochu exotiky.
Autorka: Radka Vrzalová