Nízkohistaminová dieta je základem léčby histaminové intolerance. Které potraviny jsou při HIT povolené a které zakázané? A proč je potřeba tyto informace brát s rezervou?
Potraviny povolené a zakázané – ani odborníci se neshodnou
Je zvláštní, jak značně se informace i v odborné literatuře ohledně zařazení některých potravin do patřičných skupin rozcházejí.
I proto nechceme tvrdit, že toto je jediné, stoprocentně správné rozčlenění potravin týkající se vhodnosti či nevhodnosti konzumace při histaminové intoleranci. Kromě informačních zdrojů jsme vycházeli i z osobní zkušenosti jedné z našich redaktorek. Navíc každý jedinec může snést zcela jinou hladinu histaminu v těle.
Potraviny povolené – nízkohistaminové
- publikace, lékaři, HIT specialisté atd. se shodují, že jsou vhodné
- je nutné si uvědomit, že neexistuje jídlo bez histaminu, ale že existují jen jídla s jeho nízkým či velmi nízkým obsahem
Přehled povolených potravin při HIT (pdf ke stažení)
Potraviny „zkušební“
- pokud budete mít hladinu HIT relativně v pořádku a váš žaludek nebude protestovat, můžete je vyzkoušet
Přehled zkušebních potravin při HIT (pdf ke stažení)
Potraviny zakázané (nedoporučované, rizikové)
- potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv
- potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, kvašené (i nápoje), fermentované, „uleželé“ a staré
- hotová, průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla
- nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.
Přehled rizikových potravin při HIT (pdf ke stažení)