Dobrý den, v prvé řadě se omlouvám - nenašel jsem sekci, která by se zabývala histaminovou intolerancí (HIT). Mám čerstvě potvrzenou HIT a mimo změn v dietě řeším i vhodnou alternativu kofeinové kávy. Nemám teď na mysli chuť, ale stimulující účinky kofeinu. Jako obecnou alternativu jsem našel "café de maca", ale nikde jsem nedohledal jaký vliv na HIT má andská maca, z které je tento nápoj připravován. Máte nějaké zkušenosti nebo reference ? Popřípadě tipy na jinou vzhledem k HIT bezpečnou alternativu kofeinu ? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Petře,
o rostlině maca jsem slyšel, ale to, jaký má vliv na hladinu histaminu v těle, bohužel netuším. Tato vlastnost je známá jen u běžně konzumovaných potravin. Většinu z nich najdete rozdělenou do seznamů podle míry vlivu na HIT v tomto našem článku: Potraviny při histaminové intoleranci – nízkohistaminová dieta. Exotičtější suroviny prozkoumány nejsou.
Důvodem, proč se káva považuje za rizikovou, je právě obsažený kofein, u kterého převažuje domněnka, že blokuje akvititu diaminooxidázy – enzymu potřebného k rozkladu histaminu v těle. Kořen macy kofein zřejmě neobsahuje, tudíž je v tomto směru bezpečný. Jenže na obsah histaminu má vliv i řada dalších faktorů, o kterých v případě této rostliny mnoho nevíme.
Obávám se, že všechny povzbuzující nápoje fungují na podobném principu, protože obsahují látky příbuzné kofeinu. Nenapadá mě tedy žádná přímá náhrada kávy.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky.cz