Dobrý den, dceři byla zjištěna histaminová intolerance a potřebovala bych poradit. Pokud upecu dort s mascarpone, palačinky nebo buchtu (z potravin, které jsou povolené u Hit) a budu jej uchovávat v lednici, může si to dcera dát jen po upečení nebo třeba i za pár hodin? A když spotřebují polovinu čerstvé smetany, můžu zbytek použít i druhý den? Děkuji Dvořáková
Odpověď
Dobrý den, paní Dvořáková,
trvanlivost dortu s ohledem na obsah histaminu je obtížné odhadnout, ale pokud jej vyrobíte ze surovin vhodných pro HIT, tj. co nejčerstvějších vajec a mléčných výrobků a bez ovocných složek, které by se mohly rozkvasit, pak by neměl degradovat tak rychle, aby si jej dcera nemohla dopřát i na druhý den. Otevřená čerstvá smetana by rovněž měla zůstat bezpečná, pokud ji dobře uzavřete, uložíte v chladničce a spotřebujete do 24 hodin.
Držíme palce, ať se dort povede!
Michal Závacký, ProAlergiky