Dobrý den, Od svých 20 let trpím akné, začalo mi když jsem přestala jíst maso, nyní po dvou letech mam velmi silné akné, dělají se mi cysty. Mastičky účinkují pouze na chvíli, snažila jsem se vypozorovat, čím to je způsobené a našla jsem souvislost mezi pletí a potravinami. Teď jsem začala brát antihistaminika(protože vše ostatní jsem již vyloučila), a pleť se mi zlepšila, záněty a cysty se začaly léčit. Je možné, aby potraviny způsobovaly zápaly na obličeji, pálení kůže, cysty, šupinatění, svědění kůže na nose a v puse, červené suché flíčky náhodně po těle? Ze začátku se mi dělala jenom viditelná krupička, takže je možné, že se mi po 2 letech kontaktu s alergenem ta reakce zhoršila až do akné a místo krupičky se mi začali nalévat póry odumřelými buňkami?
Odpověď
Dobrý den, Karolíno,
ano, je možné, aby se přecitlivělost na určité potraviny projevovala jako akné, včetně vážné cystické formy, a také jiné typy zánětů připomínajících ekzém. Pokud není odstraněna příčina zánětu, ten se může postupně zhoršovat.
S vysokou pravděpodobností však nepůjde o "klasickou" alergii, ale nějaký druh pozdní imunitní reakce. Tyto reakce zatím nejsou dostatečně prozkoumány, a tak vám nedokážeme dát jednoduchý návod na jejich řešení. Je však známo, že tento problém často souvisí se špatnou funkčností tlustého střeva.
Abyste nebyla dlouhodobě odkázána na antihistaminika, je na místě snažit se zjistit, které konkrétní potraviny vám uvedené kožní potíže způsobují a těm se následně vyhýbat. K tomu slouží takzvaný eliminačně expoziční test.
Podobný dotaz, který jsme nedávno zodpovídali: Boláky a akné u atopika - čím mazat
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz