Postup přípravy
Troubu vyhřejeme na 170 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Z bílků a špetky soli začneme šlehat sníh. Když už je skoro tuhý, přidáme tři lžíce cukru a ušleháme pevný sníh.
Žloutky utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny, přidáme olej a důkladně zašleháme. Přidáme kakao a opět prošleháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a krátce prošleháme. Přidáme opatrně sníh z bílků a jemně vmícháme. Těsto přelijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme na střední příčku pokrytou pečícím papírem do trouby. Pečeme cca 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá.
Dort se snažíme vyndat z formy horký co nejdříve a přemístit ho na mřížku - potom tolik nespadne. Pomůže nám v tom papír, na kterém se dort ve formě pekl.
Vychladlé pařížské šlehačky protřepeme a ušleháme s jedním ztužovačem. Bílé smetany ušleháme zvlášť s dvěma lžícemi moučkového cukru a dvěma ztužovači.
Po vychladnutí dort prořízneme a promažeme cca 1/2 pařížské šlehačky, přiklopíme a necháme vychladit chvíli v lednici. Povrch a boky dortu dozdobíme podle fantazie trezírovacím sáčkem s ozdobnou špičkou druhou polovinou pařížské šlehačky a bílou šlehačkou.
Autorka: Radka Vrzalová