Postup přípravy
Všechny ingredience by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Je dobré je vyndat na linku cca 1 hodinu před pečením. Ovoce by mělo být rozmražené a okapané.
Troubu zahřejeme na 160 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem. Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm. Mouky promícháme v misce s kypřícím práškem, mletými mandlemi a guarovou moučkou.
Vajíčka vyšleháme v jiné míse s cukry a kůrou do žluté pěny. Přidáme rozehřátý zchladlý tuk a opět prošleháme. K vaječné směsi přisypeme směs moučnou a opatrně stěrkou promícháme. Jako poslední přidáme na kostičky nakrájená jablíčka a okapané ostružiny. Těsto s ovocem opatrně stěrkou přemístíme do formy a uhladíme. Poklademe plátky Stelly a posypeme skořicí, cukrem a plátky mandlí.
Pečeme ve vyhřáté troubě 35 - 40 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá.
Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Povolíme boky formy (pomůžeme si příborovým nožem - ořízneme si boky, abychom koláč nepotrhali). Můžeme docukrovat moučkovým cukrem.
Výborný je vlahý i studený.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862