Postup přípravy
Do části teplé tekutiny (cca 150 ml) si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky. Přidáme sušené droždí a promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).
Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse. Přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme, až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potravinářskou fólií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.
Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky. Z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v oválné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.
Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2 - 3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové.
Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích.
Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862