Dobrý den, dcera trpí od tří měsíců mírnější formou atopického ekzému. V osmi měsících jsem zjistila, že po sebemenší dávce jogurtu nebo Lučiny se jí v tváři objeví červené fleky, které ten samý den zase zmizí. To samé se jí ale stane např. po jahodách nebo syrových rajčatech. Zkouším jí míchat do jídla namísto kravského jogurtu pár lžiček jogurtu kozího, na který nijak nereaguje. Pokud je ho ale víc než pár lžiček, tak se reakce objeví. Bez reakce je i v případě, že sní např. lívanec z kefíru nebo trochu parmazánu nastrouhaného v jídle. Pediatrička to nepovažovala za problém, když jsem ji o tom říkala. Řekla mi, že to s mléčnými výrobky mám zkoušet dál. Já i manžel jsme oba alergici. Nevím, jestli mám raději mléčné výrobky zatím úplně vynechat nebo zkoušet tak, jak radí lékařka. Bojím se, aby měla dostatek vápníku. Dceru dosud kojím, zažívací problémy žádné nemá. Prosím o radu. Děkuji Hrušková
Odpověď
Dobrý den,
podle popisu příznaků se nejedná o alergii na bílkovinu na kravského mléko. V takovém případě se alergické projevy objevují brzy po narození (do cca 2 měsíce věku) a děťátko reaguje na veškeré mléčné výrobky.
Může se jednat o histaminovou intoleranci, kdy je její atopický ekzém zhoršen zhoršen po větším množství potravin s vyšším obsahem histaminu.
Určitě bych doporučovala mléčné výrobky zkoušet a dávat takové, při kterých se reakce neobjeví. To ale platí obecně u zavádění potravin u dětí s atopickým ekzémem.
Dále je důležité pokožku pravidelně a často promazávat kvalitní kosmetikou pro atopické jedince, používat koupelové oleje. Pokud je pokožka dostatečně vláčná, pak je i odolnější a atopický ekzém se nevyskytuje tak často.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.