Dobrý den, prosím o radu ohledně mé tříleté dcery. On narození má atopický ekzém, je velmi často nemocná-rýma, zvětšená nosní mandle, afty, opary, nafouklé břicho. Tatínek alergik na pyly. Na alergologii jí z krve zjistili "slabší" alergii na bílkovinu kravského mléka a "rozhozenou" imunitu. Zarazilo mě to, že jí mám dál dávat máslo a vařená jídla, kde je mléko a smetana, klidně i tvrdý sýr, jestli ho má ráda... Prý to nevadí, protože dítě toho sní málo. Doma to samozřejmě můžu vyřadit vše, ale nevím, co ve školce můžou dávat...a také prosím o radu, jestli jí můžu dávat sojové výrobky? Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
3 letá dcerka: především doma vysaďte veškeré mléčné výrobky nezakysaného typu, včetně smetánků , tvarohů nebo třeba mléka v koláči atd. (do těchto aplikací použijte mléko rýžové nebo ovesné nebo špaldové). Mléčné výrobky nechte v jídelníčku pouze zakysané (jogurty, tvrdé sýry, acidofilní mléka, můžete ale i máslo, to je jediná nezakysaná výjimka). Nedávejte (mluvím o domácím, nikoli školkovém jídelním režimu) ale tyto zakysané mléčné výrobky každý den, spíše cca 2x týdně. Takže - doma se nezakysaným mléčným výrobkům a hlavně mléku vyhněte (a to i sojovým výrobkům, je velice častý souběh alergie na BKM a soju), a ve školce se domluvte, aby nedávali ta "mlíčka". Když se občas mihne ve školce někde v jídle mléko v něčem = budiž, důležité je doma snížit konzumaci nezakysaných mléčných výrobků na nulu. Stejně tak - když bude ve školce, občas nějaký ten zakysaný mléčný výrobek nevadí.
Nasadila bych Hylak, s pitím, 1x denně 2 ml. Důležité je především udržet dobrý stav střevní flóry, takže důležitý je také dostatek zelené zeleniny ve stravě.
Věra Zíková (Atopický ekzém u dětí do 3 let)