Mám 2,5 letého syna. Od 3.měs.trpí atopickým ekzemem. Nyní mu byla zjištěna alergie na ořechy a vejce. Ovalbumin vaj. E 4,95kU tř.3 pozit., vaj.bílek 4,21 tř.3 pozit., žloutek 0,67 tř.1 hraniční. Doporučený režim: dieta bez vajec a ořechů. Bohužel nikde jsem nezjistila, jestli mohu synovy podávat kupované pečivo (alespoň chléb a rohlíky) nebo jestli je nutné péct pečivo v domácí pekárně. Nikdo mi spolehlivě neodpověděl na otázku, zda kupované pečivo obsahuje vejce. Mohl(a) by jste mi poradit? Děkuji
ROMANA SLABÁ
Odpověď
Vaječný bílek bývá používaný k povrchové úpravě pečiva, spolehlivou odpověď Vám dají pouze v konkrétní pekárně. Je lépe předpokládat, že vaječný bílek byl použit. Přísnost diety je závislá i na klinickém stavu, zpočátku je dobře alespoň určitou dobu v řádu měsíců dodržovat dietu bez vajec a postupně po dohodě s ošetřujícím lékařem přidat malé množství dobře tepelně upravené potraviny. Alergie na potraviny u dětí má obecně vcelku dobrou prognosu a většinou se podaří zařadit malé množství potravin do jídelníčku zpátky.
MUDr. Eva Orálková