Dobrý den,
mám osmi měsíční holčičku, do šestého měsíce plně kojenou, nyní postupně zavádíme příkrmy. Od 4 měs. řešíme atopický ekzem, provázen řidší stoličkou (horší se po požití jablka,mrkve, u malé i u matky - přes kojení), já sama mám celiakii, alergii na léčnou bílkovinu, soju, manžel alergii na některé druhy ovoce,soju,pyl. Jak mám postupovat při zavádění alergizujících potravin do jídelníčku dcery, především lepku a mléčných výrobků. Je bezpečnější počkat do pozdějšího věku dítěte? Předem děkuji za odpověď.
Iva Karlovska
Odpověď
Názory na zavádění nových potravin do kojenecké stravy procházejí určitým vývojem. V poslední době bylo doporučováno odsunutí až po roce věku, ale nejnověji se objevují poznatky o tom, že organismus má určité období určené k tomu, aby vznikla tzv. tolerance. Jednoduše řečeno, že existuje obdobdí nejvhodnější k prvnímu kontaktu s určitou potravinou. Je doporučeno podávat malé množství lepku v 8.-9.měsíci, poté na chvíli vysadit a např. za 1-2 týdny opět zkusit malé množství a tak postupovat dále. Tímto způsobem by se měla vytvořit tolerance na bílkoviny potravy. Netýká se vaječného bílku, ořechů, tropického ovoce pro které platí opravdu nejdříve po roce, ořechy raději až po druhém roce věku. Problémovou potravinou je soja, na kterou alergie také může vzniknout, ale je často přidávaná jako příměs.
MUDr. Eva Orálková