Dobrý den, mám rok a půl starého chlapečka s atopickým ekzémem. Jídla, které bývají alergeny, mu skoro žádné nedávám, ale žádné jídlo mu ekzém nezhoršilo. Chtěla jsem se zeptat, jestli je bílá čokoláda - s kakaovým máslem - stejný alergen, jak ta klasická. Taky by mě zajímalo, jestli u nás existují nějaké probiotika vhodné i pro novorozence. Četla jsem o studii, že jejich podání v prvních dnech života sníží výskyt atopií o 60%. Děkuji
Jana Barotová
Odpověď
Vážená paní, pro rok a půl staré dítě jsou jako probiotika vhodné všechny kysané mléčné výrobky s živou kulturou- tedy s krátkou dobou spotřeby - v denním jídelníčku, dávejte přednost nebarevným a nedoslazovaným. Pokud se dítě již naučilo na sladkou chuť, korigujte bílé jogurty např. marmeládou bez konzervace benzoanem sodným, čerstvým ovocem , které snáší. Preferujte jogurty s normálním obsahem tuku, obsahují více vitamínů, nebývají zahuštěny škrobem , navíc nízkotučná dieta není pro děti vhodná. Pro kojence existují probiotika ve formě kapek, na konkrétní se dotažte ve své lékárně. I atopik může výjmečně trošku kvalitní čokolády, vhodnější je bez oříšků, náplní a přídatných aromat. V bílé čokoládě tyto přídatné látky jsou. Záleží také na individuální reakci organismu.
MUDr. Daniela Kaňovská