Alergie na houby je vzácná
„Pravá“ potravinová alergie na houby, vznikající na stejném imunologickém základě, jako je u alergie na vejce, mléko, zeleninu apod., je poměrně vzácná. V některých případech nebývá rozpoznána a zdravotní problémy jsou připisovány otravě, neboť mají obdobné příznaky.
K alergické reakci na houby může dojít nejen po konzumaci alergenu (některé jsou termolabilní, tj. odolávají působení vysokých teplot), ale i při pouhém kontaktu s kůží, příp. po vdechnutí. Síla alergických reakcí může být různá. Nejčastěji se vyskytuje tzv. orální alergický syndrom (OAS), projevující se následujícími zdravotními obtížemi:
- svědění a pálení rtů a jazyka
- otoky rtů a měkkého patra
- pálení v krku
Často pak následují trávící obtíže – obzvláště bolesti břicha a zvracení.
Fatální následky může mít anafylaktický šok projevující se zrychleným tepem, poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí až celkovým selháním oběhového systému, není-li včas alergikovi poskytnuta první pomoc.
Mezi houby, na něž byla alergická reakce prokázána, patří např. bedla červenající, kačenka česká, ale i známé václavky.
Příčiny otrav po konzumaci hub
Podstatně častěji než alergie způsobují houby otravy. K otravám může dojít nejen po požití jedovatých, ale často i jedlých hub, které nedostatečně tepelně upravíme. Známé jsou např. trávící obtíže způsobené u nás často sbíraným hřibem kolodějem, hřibem kovářem či václavkami, jejž vyžadují nejméně 30minutové působení vysokých teplot.
Příznaky otravy houbami jsou částečně podobné příznakům potravinové alergie. Rovněž se objevují trávicí potíže v podobě zvracení, bolesti břicha a průjmu. Narozdíl od alergie ale mohou nastoupit i příznaky nervové – nadměrné pocení, slzení nebo slinění, zúžení očních zornic nebo pokles tepu a krevního tlaku.
Zdravotní problémy nastávají taktéž po konzumaci hub špatně skladovaných, např. zapařených, v nichž dochází k masivnímu pomnožení mikroorganismů, včetně produkce smrtelně nebezpečného botulotoxinu, či sbíraných v nevyhovujících lokalitách, obzvláště v blízkosti vysoce frekventovaných komunikací (v houbách byl prokázán vysoký obsah těžkých kovů - olovo, rtuť, kadmium).
Houby kromě zpetření našemu jídelníčku můžeme využít i při léčbě alergií a ekzémů. Více informací se dozvíte v článku Houby jako lék – i proti alergiím.