Alergie na latex je velmi častá u pracovníků ve zdravotnictví. Ti by měli mít k dispozici nepráškované a nelatexové rukavice a výrobky. Náhrada je možná syntetickými materiály, jako je polyvinylchlorid, neopren nebo styren.
U osob s prodělaným anafylaktickým šokem je nutné bezlatexové prostředí nebo změna pracovního místa – profese.
Pro osoby trpící alergií na latex jsou k dispozici také bezlatexové kondomy. Na trhu je více druhů lišících se materiálem.
Byla prokázána zkřížená reaktivita latexu, pylů a následujících potravin (většinou ovoce):
- avokádo
- banán
- brambor
- broskev
- burský ořech
- fík
- grep
- kaštan
- kiwi
- meloun
- meruňka
- nektarinka
- papája
- pohanka
- pomeranč
- rajče
Souvislost mezi alergií na latex a alergií na tyto plody se odborně nazývá „latex-fruit syndrom“. Pokud latexovému alergikovi dělá kterákoli z těchto potravin problém (pálení v ústech, zažívací potíže apod.), měl by se jí samozřejmě vyhýbat.
Rizikem jsou zejména ovocné šťávy v likérech, vínech, ovocných salátech, zmrzlině, marmeládě, žvýkačkách, brambůrkách nebo müsli. Ale také ovocné enzymy (papain, bromelain, ficin), které se užívají při výrobě potravin a léků. Avokádový olej se používá v kosmetice.