Dobrý den, máme s přítelem menší dilema ohledně toho, čím běžně sladit. Med za sebou zanechává pachuť a stévie je chuťově také nepřípustná, chtěli jsem se tedy zeptat, jestli má nějaký smysl sladit místo klasického cukru dextrózou nebo fruktózou a případně kterým z nich. Můžete nám prosím poradit, který typ sladidla máme zvolit anebo čím jiným tedy doslazovat mimo medu a stévie? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
kromě medu a stévie doporučuji třtinový cukr, případně i klasický cukr řepný (oba patří mezi disacharidy, tzn. skládají se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy) a i ten je pro tělo vhodnější než pouze glukóza (dextróza) či fruktóza. Fruktóza je sice hojně obsažena v ovoci, ale to zároveň obsahuje i vlákninu a potřebné enzymy, aby se dokázala lépe vstřebat, zatímco samotná fruktóza tyto enzymy nemá a lidský organismus si s ní nedokáže dobře poradit. Problém spočívá v přeměně fruktózy v játrech na tuk kolem břišních orgánů, navíc tuky, na něž se přeměňuje přijímáme v živočišných tucích a společně s cholesterolem se ukládají v cévách. A když k tomu přidáme ještě fakt, že po fruktóze máte větší pocit hladu, protože mozek má oproti glukóze jen velmi omezené signály sytosti, tudíž tělo přijímá více potravy, než je žádoucí, vzniká tak riziko obezity a následných zdravotních komplikací. Dnes se bohužel běžně setkáváme s pokrmy, které obsahují glukózovo-fruktózové sirupy (příp. glukózové či fruktózové) protože jsou levnou náhražku cukru, je tedy vhodné číst složení potravin.
V případě stévie je i zde potřeba se mít na pozoru. Nevím, v jaké formě ji konzumujete, zda-li rostlinné či průmyslově zpracované na prášek či tablety. I zde platí, číst obal výrobku, zda-li neobsahuje jakékoli pomocné látky či umělá sladidla. Vybírat ty, které jsou 100% čisté.
S pozdravem
Táňa, ProAlergiky.cz