Nejčastějším alergenem u dětí jsou bílkoviny kravského mléka. Proto je důležité dbát na dostatek vápníku (Ca, kalcium), pokud je nutné mléko a mléčné výrobky vysadit z jídelníčku.
Denní potřeba vápníku:
- kojenci a děti – cca 550 mg denně
- dívky 13–19 let – 800 mg denně
- chlapci 13–19 let – 1 000 mg denně
- dospělí muži a ženy – 700 mg denně
- kojící ženy – 550 mg denně navíc
Srovnání: mléko obsahuje cca 120 mg vápníku na 100 g.
„Alternativní“ potraviny s významným obsahem vápníku
V závorkách je uveden orientační poměr Ca na 100 g potraviny.
- mořské řasy – Wakamé (1300 mg), Hiziki (1400 mg), Nori (280 mg) a jiné Mořské řasy mají velmi dobrou využitelnost vápníku..Používáme je v malém množství, ale často, např. do polévek. Do hrnce, ve kterém vaříme polévku pro celou rodinu, stačí dát kousek řasy velikosti větší poštovní známky. Oblíbené jsou Nori vločky, kterých stačí špetka do uvařeného jídla. V Česku je možné sehnat také rostlinné nápoje (např. rýžový, ovesný) obohacené vápníkem z mořských řas.
- mandle (240 mg)
- sušené meruňky (87 mg)
- vlašské ořechy (94 mg)
- lískové ořechy (140 mg)
- sezam (700 mg)
- semínka slunečnice (110 mg)
- sardinky v oleji (354 mg)
- mák (1400 mg)
- cukrová melasa (550 mg)
- hlávkový salát (90 mg)
- pórek (80 mg)
- pomeranče (1 l pomerančové šťávy obsahuje plnou denní dávku vápníku dospělého člověka)
- fíky sušené (193 mg)
- brokolice (105 mg)
- kapusta (115 mg)
- kedlubny (68 mg)
- dušené zelí (212 mg)
- špenát (125 mg, vápník ze špenátu je ovšem obtížně vstřebatelný)
- amarant (341 mg)
- vaječné skořápky – dají se rozdrtit na prášek a přidávat do jídla Pro zajímavost: Naše babičky vaječné skořápky nejprve rozdrtily na prášek a poté přidaly citronovou šťávu. Prášek se rozpustí za zhruba dva dny a takovýto výluh je pak plný vápníku.
Vápník v tekutinách
Pití tvrdé vody může poskytovat 200 mg vápníku denně, ale měkká voda neobsahuje skoro žádný (v ČR je ale málo lokalit s měkkou vodou). Minerálky jsou také cenným zdrojem Ca. Z čajů obsahují vápník Rooibos nebo Lapacho. Lapacho ale není vhodný pro děti do 3 let a kojící ženy a nesmí se užívat během těhotenství.
Vápník a hořčík
Pro dobrou vstřebatelnost Ca je nutný také jeho správný poměr s hořčíkem (Mg). Ze stejného důvodu není správné konzumovat potraviny bohaté na hořčík souběžně s potravinami bohatými na vápník. Chybou je tak například celozrnný (= na Mg bohatý) loupák zapíjet Reis drinkem s extra Ca nebo ho pojídat s jogurtem atd. Kromě Mg jsou ovšem pro správné nakládání organismu s vápníkem důležité i další prvky (vitamín D, fosfor, zinek atd.) a také pohyb.
Na nežádoucím vylučování vápníku z těla se negativně podepisuje kofein, alkohol, přílišné solení a nadužívání antacid. Také nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin, tj. hlavně cukru, produktů z bílé mouky, kolových nápojů, ale též masa není příhodná pro správné vstřebání Ca.
Mléku bývá vyčítán nevyvážený a pro zdraví kostí nepříliš vhodný poměr minerálů. Pokud konzumujete stravu bohatou na zeleninu, luštěniny, semínka, celozrnné výrobky, které dodají hlavně hořčík pro dobré využití vápníku v těle, nemusíte se bát nedostatku vápníku.
Dejte o sobě vědět
Seriál o atopickém ekzému se chýlí k závěru. Jistě – je ještě spousta léčebných postupů a metod, na které se nedostalo – ale k základnímu seznámení s touto obtížnou nemocí snad došlo.
Těšíme se na diskuzi (téma Ekzémy a alergie u dětí do tří let), kde jistě zazní ještě spousta užitečných podnětů.
Další články speciálu Jak zbavit dítě atopického ekzému úpravou stravy (děti do tří let)
Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Díl 2. Základy péče o dítě s atopickým ekzémem
Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Díl 4. Prevence atopického ekzému
Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Díl 6. Ošetřování atopické pokožky