Eliminačně expoziční test, tak zní odborný název pro speciální dietu, která se používá při hledání příčiny atopického ekzému. Umí odhalit, jestli se ekzém zhoršuje konzumací nějaké potraviny. S úspěchem se používá hlavně u malých dětí.
Naděje pro rodiče malých atopiků
Provedením eliminačně expozičního testu se dá potvrdit nebo vyloučit to, jestli je atopický ekzém způsoben potravinovou alergií. Zároveň lze vystopovat konkrétní potraviny, na které je ekzematik přecitlivělý.
Zatímco u větších dětí a dospělých jsou vcelku spolehlivé alergologické testy na kůži nebo z krve, v případě kojenců a batolat to bohužel neplatí. Z důvodu nevyzrálosti imunitního systému mohou být výsledky takových testů velmi nepřesné až zavádějící. Proto někteří lékaři u takto malých dětí dokonce odmítají alergologické testy provádět.
Eliminačně expoziční test má jako diagnostická metoda v této věkové skupině daleko větší váhu. Pro rodiče malých atopiků bývá často jedinou možností, jak zjistit případnou souvislost ekzému s potravinami.
Pečlivost a výdrž
Eliminačně expoziční test je založen na tom, že se ze stravy pacienta na dobu dvou až tří týdnů vyloučí všechny nejběžnější potravinové alergeny, jako jsou mléko, vajíčko nebo sója. Projevy ekzému by se měly po několika dnech viditelně zmírnit.
Pak následuje období postupného zpětného vracení alergenů do jídelníčku. Pokud pacient na některý z těchto alergenů zareaguje zhoršením zdravotního stavu, s vysokou pravděpodobností je právě tento alergen příčinou ekzému.
Tento test se používá jak u přikrmovaných dětí, tak u plně kojených dětí. V druhém případě drží dietu maminka, aby se alergeny z její stravy nedostávaly do mateřského mléka.
Podrobný postup testování najdete v článku Eliminační diety pro zjištění potravinového alergenu.
U eliminačně expozičního testu je velmi důležitá poctivost dodržování diety, protože jakýkoli omylem pozřený alergen může zkreslit výsledky a zbytečně zhoršovat zdravotní stav testovaného.
Co dál? Dieta „na ostro“
Výsledkem testu může být zjištění, že atopický ekzém u dítěte je provokován alergeny z potravin, nejčastěji jde o bílkoviny kravského mléka, vejce, sóju a lepek. Některým atopikům vadí jen jeden z těchto alergenů, jiným celá řada.
V každém případě zjištěné alergeny se okamžitě znovu vyřadí ze stravy, a to na dobu několika měsíců. U malých dětí často potravinové alergie samy slábnou. Proto je možné čas od času malému atopikovi dát ochutnat sousto zakázaného alergenu, abyste měli přehled o vývoji jeho alergie.
Alergie se u každého pacienta může vyvíjet individuálně, proto je dobré jednotlivé kroky konzultovat s ošetřujícím alergologem.
Jaké máte s eliminačně expozičním testem zkušenosti vy? Pomohl vám najít zdroj atopických potíží u vašeho děťátka? Co pro vás bylo při testování nejtěžší?