Paříž - Děti počaté na začátku roku a jejichž první trimestr vývoje v děloze končí v období některých pylů, jsou náchylnější na potravinové alergie než jiné děti. Uvádějí to finští vědci v nové studii, která byla uveřejněna ve specializovaném britském časopise Journal of epidemiology and community health.
Dítě, jehož první tři měsíce vývoje v děloze končí v dubnu nebo květnu, jsou třikrát více ohroženy alergií na mléko nebo vejce než děti, které dospějí do tohoto stadia vývoje v listopadu nebo prosinci.
Finští vědci z institutu zdravotnických věd na univerzitě v Oulu sledovali téměř 6000 dětí narozených mezi 1. dubnem 2001 a 31. březnem 2006 a bydlících na jihovýchodě Finska.
Přes devět stovek dětí podrobili testům na potravinové alergeny. Výskyt pozitivního testu byl zvláště vysoký v prvním roce života.
Alergie na některé potraviny se projevila u pěti procent dětí narozených v červnu nebo červenci; u dětí narozených v říjnu nebo listopadu to bylo 9,5 procenta. Přesněji jedenáct procent dětí, u nichž jedenáctý týden po početí připadl na duben nebo květen (tedy narodily se v principu v říjnu až listopadu), bylo citlivých na potravinové alergeny, zatímco u dětí, které dospěly do tohoto stadia zárodečného vývoje v prosinci nebo v lednu, se alergie projevila jen u šesti procent.
Ve zkoumaných letech dosahovala hladina pylů z břízy a olše svého maxima v dubnu nebo květnu, tedy v době, kdy děti narozené v říjnu nebo listopadu byly v rozhodující fázi děložního vývoje. Nejnižší hladiha pylů byla v prosinci a lednu.
Zdroj: ctk, ceskenoviny.cz