U koho se projeví celiakie, ten se snadno ocitne v domácím vězení. Pro lidi s touto poruchou není jednoduché vyjet si na výlet nebo na dovolenou. Potřebují jídlo bez lepku. A to si v rychlém občerstvení, v běžné restauraci nebo v hotelu tak snadno nekoupí.
Nemoc se u nich projevuje různě. Často průjmy nebo tím, že člověku bývá zle a cítí se unavený. Také někdy hubne, případně se na jeho kůži objeví puchýřkovitá vyrážka. Narušená činnost střev může vyvolat i nesnášenlivost na mléčný cukr, tedy laktózu.
U někoho se neobjeví žádné viditelné potíže. Lékaři u něj zjistí „jen“ častý problém celiaků – nedostatek důležitých živin (třeba vápníku nebo železa), ke kterému dochází proto, že se v trávicím traktu nevstřebávají tak, jak mají.
Zoufalý pocit, že je snad ve všem
Za všechno může zmíněný lepek. Tuto bílkovinu obsahují pšenice, žito, ječmen, oves a výrobky z nich. U lidí s touto vrozenou dispozicí vyvolává zánět střevní sliznice. A následně poruchu vstřebávání. Pokud však postižený člověk důsledně vyloučí z jídelníčku tyto obiloviny a výrobky z nich, může žít téměř normální život. Ideální bývá také to, když kuchař oddělí kuchyňské pomůcky pro přípravu běžných jídel od náčiní určeného pro vaření pro celiaky.
Vypadá to jednoduše, jenže není. „Ze začátku máte pocit, že lepek je snad ve všem,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Je nejen v pekařských výrobcích, jako jsou chléb, pečivo, zákusky, knedlíky nebo těstoviny, ale i v hotových jídlech zahuštěných moukou. Můžete ho ovšem objevit také tam, kde byste ho nečekali. Třeba v uzeninách, některých zmrzlinách, cukrovinkách, instantních polévkách, kečupech a v dlouhém sortimentu dalších potravin, u kterých producent použil třeba trochu běžného škrobu z uvedených obilnin.
Chleba za 90 korun
Rodiče, kteří jedou se svými dětmi postiženými celiakií na dovolenou, míří obvykle do apartmánů. A vezou s sebou spoustu jídla i potravin bez lepku. Většina z nich nechce riskovat potíže, které mohou snadno vzniknout tím, že v restauraci nebo hotelu udělají něco jinak, než by měli.
Rovněž se nemohou spolehnout na to, že v místech, kam jedou, seženou potraviny bez lepku. A tuto zkušenost udělají bohužel často. Někdo s sebou veze i pec na pečení chleba nebo pečiva.
Pokud jsou na dovolené v ČR, nakoupí si dostatek zmíněných potravin v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech, v lékárnách a nyní už i ve zvláštních koutcích některých obchodních řetězců (Globus, Tesco aj.). Velkým problémem bývá ale cena těchto výrobků. Třeba za 400 g chleba snadno zaplatí i 90 Kč. Odborníci odhadují, že díky tomu vydají měsíčně zhruba o 3000 korun více na osobu než zdraví lidé.
Výlet, který připomíná bojové manévry
Pořádné manévry představuje pro matky dětí s celiakií školní výlet, škola v přírodě nebo letní tábor jejich potomků. Obvykle konzultují s kuchyní jídelníček a posílají tam balík bezlepkových potravin (mouku, chleby, těstoviny, sušenky apod.). Ale třeba také knedlík, který kuchař uloží do lednice. Pro přípravu jídel bez lepku je nejlepší mít speciální plochu.
Lidé jako Jitka Dlabalová zasílají zároveň s nimi manuál, který jejich organizace vypracovala. Vysvětluje, jakým způsobem je potřeba připravovat pro děti jídla a proč se to musí udělat právě takhle.
Výjimkou, kdy si maminky nemusejí dělat starosti, jsou tábory organizované přímo pro celiaky.
Často stačí neopláchnout naběračku
Když rodiče s dětmi, které trápí celiakie, vyrazí do přírody, vezou obvykle jídlo s sebou. Ne že by jim ve většině restaurací nechtěli vyjít vstříc, ale ne všude vědí, jak příprava takového jídla vypadá. Někdy stačí, když pořádně neopláchnou naběračku, kterou nabírali normální polévku, a zamíchají s ní polévku bez lepku. Nebo na prkénku, na kterém krájeli běžný chleba, nakrájí ten pro celiaky. Anebo zapomenou důkladně omýt nůž.
Z těchto důvodů mohou mít pak nemocní problémy i s jídly, která by jim jinak vadit neměla. Protože třeba maso, rýže, kukuřice, sója nebo brambory lepek neobsahují. Ideální by bylo, kdyby restaurace, které vedle běžného menu nabízejí i bezlepková jídla, měly pro přípravu těchto jídel zvlášť vyhrazené nádobí, náčiní a pracovní plochu. Ale to je hudba budoucnosti. Kdoví jak vzdálené.
V každém případě celiaci vítají, že začíná přibývat restaurací, které se k nim chovají vstřícně a zároveň s běžným menu nabízejí také jídla bez lepku. Je ale otázka, jestli budou vždycky dodržovat to, co mají.
V Praze se dokonce objevila restaurace, která svým hostům nabízí pouze bezlepková jídla, včetně zákusků a sladkostí pro děti nebo piva pro dospělé. Jak bude úspěšná, to ukážou nejbližší měsíce.