Máte rádi pivo a zároveň dodržujete bezlepkovou dietu? Nechutnají vám piva dovážená, příp. vás kromě zcela jiné chuti odrazuje i jejich vysoká cena? V tom případě zajisté oceníte „zlaté české ručičky“, díky kterým spatřilo světlo světa před 4 lety první bezlepkové pivo obsahující sladový ječmen, a postupně ho následovala piva další.
Počáteční bezlepkové experimenty – piva z pohanky a kukuřice
První česká piva vhodná pro celiaky byla uvařena z pohanky (v roce 2008) a kukuřice v zámeckém minipivovaru v Ostravě – Zábřehu. Pohankové nefiltrované 9 % pivo sice zákazníkům velmi chutnalo, ale jeho výrobní postup byl příliš technologicky náročný. Proto se vrchní sládek rozhodl následující rok vyzkoušet jinou surovinu – kukuřici. Také o jedenáctistupňový kukuřičný ležák Pikard, obohacený o karamel a ibišek, byl velký zájem, a to nejen u nás, ale i za hranicemi ČR. Přesto se stále jednalo pouze o kopii piv zahraničních. Absence ječného sladu přeci jen řadě Čechů vadila.
Ječmen ve složení a přesto je bezlepkové
Za velký objev lze zajisté pokládat pivo, součástí jehož receptury je ječmen, a přesto se jedná o nápoj bezlepkový. Tento chmelový „zázrak“ zachovávající si všechny charakteristické vlastnosti klasického jedenáctistupňového světlého ležáku vyvinul jako první Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. v Praze. Výsledky výzkumu pak převedl do praxe Žatecký pivovar, který pivo s názvem „Celia“ zařadil do svého bohatého sortimentu.
Přesný výrobní postup je patentovaný, ale unikátní bezlepková technologie zjednodušeně spočívá v odstranění lepku z ječmene a nahrazení části ječného sladu pohankou a speciálními druhy prosa.
Značky českých piv pro celiaky
Od roku 2010 se sortiment bezlepkových českých piv rozrostl. Pojďme si jednotlivé značky představit.
1/ Celia
- světlý jedenáctistupňový ležák
- obsah alkoholu 4,5 %
- obsah lepku méně než 0,5 mg/100 ml
- velmi žádané pivo i na zahraničním trhu, a to nejen po celé Evropě, ale exportuje se např. i do Jižní Ameriky či Austrálie
- v roce 2011 získalo toto pivo Výroční cenu F. O. Poupěte za mimořádný přínos k rozvoji českého pivovarnictví, udělovanou Českým svazem pivovarů a sladoven a v roce 2013 první cenu v Londýně na soutěži Free From Food v kategorii piv.
2/ Celia dark
- tmavý ležák s obsahem alkoholu 5,7 % a stupňovitostí 14,6 %
- hodnoty lepku nižší než 0,5 mg/100ml
- na českém trhu letos nové speciální pivo, opět vyráběné Žateckým pivovarem
- tmavá barva není způsobena přidáním karamelizovaného cukru, nýbrž použitím originální kombinace barevných sladů
- pivo je vyrobeno dle starého bavorského zákona o čistotě piva – surovinami jsou pouze voda, sad, chmel a kvasnice
- díky oblibě černých piv mu je předpovídána slibná budoucnost
3/ Bernard – bezlepkový ležák
- bezlepkový 12 % ležák s obsahem alkoholu 4,7 %
- obsahu lepku max. 2 mg/100g
- na trhu je od roku 2013
- dle výrobce si zachovává tradiční českou plnou chuť a hořkost a zároveň i jemnou chmelovou vůni a bohatou pěnu
- na první pohled zaujme odlišnou lahví, typickou pro „Bernardská“ speciální piva
Domácí degustace bezlepkových piv s přáteli
Nejen odborníkům, ale samozřejmě i laikům, je jasné, že ochutnávku piv čtyřmi milovníky chmelového moku doma v „obýváku“ nelze brát tak úplně směrodatně, ale přesto vám sdělím naše postřehy.
Kromě mne nikdo další nevěděl, o jakou „specialitu“ se jedná. I když samozřejmě tušili, neb to nebylo poprvé, co jsem je k degustaci přizvala. Za cíl ochutnávky jsem si stanovila zhodnocení barvy, vůně, chuti, pěnivosti a celkového dojmu řádně vychlazených piv značky Celia a Bernard (obě měla teplotu zhruba 12°C ).
Výsledné shrnutí senzorických vlastností je následující:
Značka piva |
Celia |
Bernard |
Čirost, zakalení |
čiré |
čiré |
Barva |
velmi světle zlatavá, hodnotitelé preferují spíše tmavší piva |
zlato hnědá, průzračná, odpovídající nárokům degustátorů |
Vůně |
jemná, chmelová |
pivní, chmelová |
Chuť a říz |
chuť je velmi jemná až nevýrazná, pivo hodnoceno jako průměrné, opakovaně byla v negativním kontextu zmíněna doznívající stopa na jazyku, tzv. „ocas“ |
chuť jemně hořká, nasládlá, příjemná |
Pěna |
velmi nízká, rychle klesající, světlé barvy |
vyšší, stabilní několik minut, nahnědlá, odpovídající představě hodnotitelů |
Celkové hodnocení |
chuťově průměrné pivo, nikterak zajímavé, ale „pitelné“ |
velmi chutné pivo, opakovaně by si ho dali všichni degustátoři |
Závěr – česká piva jsou rozhodně chutnější, Bernard vede
Obě hodnocená bezlepková piva určitě mohu všem „bezlepkářům“ doporučit. Nás více zaujalo bezlepkové pivo Bernard, což ovšem neznamená, že zrovna vás nemůže více oslovit zrovna Celia.
Kde lze bezlepková piva zakoupit
Bezlepková piva jsou dodávána do řady super a hypermarketů (já koupila např. obě testovaná piva v okresním městě, v Albertu). Samozřejmě si česká, ale i zahraniční, piva lze objednat i v řadě e-shopů.
Pro zajímavost:
Zahraniční bezlepková piva
Kromě bezlepkových piv českých si zákazníci mohou vybrat z bohaté škály piv dovážených – hlavně z Německa, Anglie či Belgie. Na své si přijdou jak milovníci ovocných piv, tak i řidiči či abstinenti, neboť jsou k dostání i např. citronová nebo nealkoholická bezlepková piva. Některé výrobky na světovém trhu jsou i v BIO kvalitě. Nutné je ovšem počítat s poněkud vyšší cenou. Levnější piva se dají zakoupit zhruba od 30 Kč za 0,33 litru, ale většina stojí daleko více. Hlavní suroviny jednotlivých piv se liší. Některé pivovary nahrazují ječmen kukuřicí, jiné prosem, pohankou nebo rýží.