Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Protilátky IgE namířené proti jednomu alergenu pak mohou reagovat také s druhým alergenem, který je obsažen v jiné látce druhově příbuzné, ale i velmi vzdálené. Nejčastější je zkřížená alergie pyl–potravina.
Některým pylovým alergikům vadí určité potraviny, a to zejména v pylové sezoně. Potraviny totiž obsahují bílkoviny podobné některým bílkovinám vyskytujícím se v pylech, a proto imunitní systém reaguje na oboje.
• Zkříženou alergií pyl–potravina trpí ve střední Evropě 50 % pylových alergiků.
• Klinické obtíže jsou většinou mírné: orální alergický syndrom (svědění sliznice dutiny ústní, mírný otok rtů a hrdla).
• Závažné reakce (těžký otok hrdla, dušnost, pokles krevního tlaku) nejčastěji vyvolávají ořechy, arašídy a celer.
• Pozor také na potraviny, které přímo obsahují pylová zrna (bylinkové čaje, med a další).
Jakmile se zkřížená reaktivita projeví alergickou reakcí, je nutné tyto potraviny vyloučit z jídelníčku.
Přehled nejčastějších zkřížených alergií
Pyl břízy, lísky, olše atd. (časný, jarní pyl)
jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešně, švestky, meruňky, broskev, kiwi, koření (anýz, pepř atd.), brambor (škrabání syrového bramboru), sója
Pyl trav a obilnin – čeleď lipnicovité (letní pyl)
rajské jablko, paprika, ovoce peckové a jádrové, arašídy, pomeranč, kiwi, meloun, v případě nedostatečné tepelné úpravy: obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže
Byliny pelyněk, čeleď hvězdnicovité (pozdní letní pyl)
veškerá kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev atd.), koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika, …), heřmánek, slunečnice (olej), ovoce peckové a jádrové, kiwi, mango, arašídy, stromové ořechy, luštěniny (hrách)
Ambrózie (pozdní letní pyl)
banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř
Poznámka: Alergeny zodpovědné za zkříženou alergii pyl–ovoce a pyl–zelenina jsou tepelně nestálé. Ničí se při tepelném zpracování, proto potíže vyvolávají zejména syrové potraviny. Ale pozor: celer, petržel, koření, ořechy a arašídy obsahují alergeny teplu odolnější.